Werk

Strategie, UX design en ontwikkeling voor Aliaxis

Client
Aliaxis
Services

Project

Aliaxis verbindt mensen met water en energie. Ze ontwikkelen duurzame, eenvoudig te installeren en innovatieve oplossingen om de wereld te helpen met schoon water, sanitaire voorzieningen, én energie toegankelijk te maken voor iedereen. Ruim 14.000 medewerkers in meer dan veertig 40 landen bedenken, vervaardigen en verkopen leidingsystemen in de bouw-, infrastructuur-, industrie- en landbouwsector. Het hoofdkantoor is gevestigd in Brussel (België).

Keywords
Back-End DevelopmentBusiness-to-BusinessDesign ElementenDesign templatesDigitale strategieE-commerceGrafisch designOnline marketingOnline toolingOnline vindbaarheidSEO / SEAUI/UX design

Uitdaging

Kleppen vormen de grootste uitdaging voor leidingsystemen. De leidingen worden gebruikt om vloeistoffen te vervoeren, zoals water, olie, stoom, lucht, melk, sappen, zuren, verf, chemicaliën enzovoort.

Kleppen worden gebruikt om die vloeistofstromen te stoppen, om te leiden of te regelen. Er zijn klepafsluiters, vlinderkleppen, kogelkleppen, regelkleppen en nog veel meer typen; afhankelijk van de functie en toepassing. De juist klep voor de juiste leiding, vloeistof, functie, temperatuur of druk selecteren met de juiste accessoires en sensoren is zeer ingewikkeld. WADM kreeg de opdracht om een snelle en simpele selectiemethode te bedenken die door alle bedrijven in Europa op een universele manier online kan worden toegepast. Van een complexe datasheet met meer dan 10.000 producten naar een web-applicatie die de juiste klep selecteert via enkele clicks.

Diverse screens Aliaxis valve selector
Mobile design Valve selector Aliaxis

Oplossing

WADM heeft in een pilotproject op de Italiaanse vestiging samen met hun productexperts de ultieme productselectiemethode en bijpassende wireframes bedacht. Dit functioneel ontwerp bestond uit twee manieren om kleppen te selecteren (één via productkenmerken en één via toepassingseisen). Deze zijn door WADM uitgewerkt in een gedetailleerde architectuurbeschrijving en documentatie. Daarin staat omschreven welke acties (clicks) mogelijk zijn, welke UX dat moet opleveren, welke database-logica moet worden toegepast en welke productuitkomsten dat moet opleveren (business logica). Dat document dient als basis voor de uiteindelijke koppeling van de online selector aan de Pimcore databases in verschillende landen.

Impact

Na de sessie en wireframing heeft WADM het UX-design opgeleverd en in enkele weken een complete online selector gebouwd als Proof Of Concept (POC). Deze online testapplicatie koppelde database aan online selectie en toonde aan welke acties worden doorlopen en welke technische specificaties zijn vereist. Het POC diende als check en validatie van UX-design, database- en selectielogica, documentatie, API-response en dynamische SKU-generatie (bij het selecteren van product-accessoires). Met de inzichten uit het POC is de uiteindelijke applicatie binnen Pimcore gebouwd. WADM heeft als digitaal en online architect het gehele project gestuurd en geregisseerd. Belgische communicatie- en projectmanagers, Italiaanse product-experts, Duitse Pimcore-integrators en Franse databasebeheerders zijn door WADM getraind, ondersteund, geadviseerd en gecontroleerd om de uiteindelijke applicatie te ontwikkelen voor alle Europese landen met een Aliaxis-vestiging.

Diverse screens Aliaxis valve selector