Blog

Data is King, maar de Queen wordt verwaarloosd

Wie weet het meeste van zijn gebruikers? Data is King per slot van rekening. De concurrentiestrijd wordt meer en meer verlegd naar het slagveld van de data. Wie weet het meest van zijn doelgroep? Wie weet het meest van zijn users? Wie weet het meest van zijn prospects? En wie gaat het slimst om met de verwerking van die data?

De slag om data

Wat persen we er aan interessante wetenswaardigheden uit waar we commercieel gezien, wat mee kunnen? Wat zijn de strategische vervolgstappen om nog meer data te vergaren? En over slagvelden gesproken, het gevecht om de beste data-engineers en de uitmuntendste algoritme-nerds die dit allemaal mogelijk moeten gaan maken, gaat er niet veel zachtzinniger aan toe en speelt zich af direct naast het hoofdveld. Maar terwijl data de King is, wordt er steeds minder aandacht aan de Queen gegeven. Sterker nog, ze zit in de kerker. Op water en droog brood. Wat weet jij als organisatie over jezelf? Wat weet jij als bedrijf te vertellen, dat écht waar is, en dat anders is dan al die andere in jouw markt? Welke, laten we ‘m dan maar gebruiken, ‘data over jezelf’ maakt jou onderscheidend van de rest?

Onderscheidend zijn

In een tijdvak waarbij we alle energie schijnen te moeten stoppen in data over onze klanten, onze prospects, onze gebruikers – onze prooi – vergeten we het allerbelangrijkste. We vergeten te vertellen waar we als organisatie voor staan. Trouwens. Bij nader inzien is vergeten niet het juiste woord. We vergeten het namelijk niet. We stoppen er simpelweg geen moeite in om te achterhalen wat ons uniek maakt, en te vertellen waar we onderscheidend in zijn. We zijn zo druk in de weer met die allesbepalende data over anderen dat er geen tijd en geld meer is voor onze eigen boodschap.

 

“We zijn zo druk in de weer
met data over anderen dat er geen tijd en
geld meer is voor onze eigen boodschap.”

Dertien-in-een-dozijn

Een tijdje terug werden er nog wel wat verwoede pogingen ondernomen en werd je doodgegooid met de term content marketing. Maar toen bleek dat niemand precies wist wat dat in de praktijk betekende en wat je ermee aan moest, zijn we ons meer en meer gaan vastbijten op concretere zaken. Data. Dat is tenminste tastbaar. Dat kan je meten. En sturen. Doelgroepen waar we alles over weten, bestoken we bij gebrek aan beter dus maar met informatie die we zonder enige twijfel dertien-in-een-dozijn kunnen noemen. Want de Koningin is dood. Lang leve de Koning.

Meer weten?

Meer insights

Insights - WADM
Insights mobile - WADM

Mis nooit meer waardevolle inzichten

Verrijk jezelf met onze opinies, tips en downloads. Laat je e-mailadres achter en we houden je op de hoogte als er een nieuw artikel verschijnt.